Alles over pils(ener)

Pilsener, het eeuwenoude goddelijke granendrankje, heeft vele namen en variaties, maar is wel het bekendste van alle soorten bier. Wellicht het meest toegankelijk door zijn licht bittere smaak, alcoholpercentage wat meestal rond de 5 procent ligt en mooie goudgele kleur.

Als je ergens een kroeg, café of restaurant binnenstapt en een ‘biertje’ besteld, dan krijg je pils. Heineken, Jupiler, Bavaria, Amstel, Grolsch, ga zo maar door. Ook in de supermarkt heb je de meeste keuze uit dit soort bier. Vaak heeft een pilsener niet een heel erg uitgesproken smaak, dit wordt vaak gedaan zodat zoveel mogelijk mensen het bier lusten. De wat kleinere brouwerijen spelen juist met de bitterheid of laten het ongefilterd bottelen. Laten we eens in het authentieke duiken wat pils nou pils maakt.

Hoe wordt pils gebrouwen?

Pils is een ondergistend bier, wat betekent dat het vergist bij lage temperaturen (tussen de 4-15 graden Celsius), waarbij het gist naar de bodem zinkt. De ingrediënten zijn mout, hop, gist en water. Vier weken dient het gerijpt te worden, terwijl het in een koude ruimte ligt. Vervolgens kan het worden gebotteld om later te worden verkocht. Veel pilsners gister niet verder op de fles, omdat ze gefilterd zijn, voordat ze gebotteld worden. Dit wordt meestal gedaan om de smaak zo gelijk mogelijk te houden voor ieder flesje dat gebrouwen is.

Geschiedenis van de pils

De pils (pilsner of pilsener) komt oorspronkelijk uit het huidige Tsjechische plaatsje Pilsen (Plzen). Het eerste succesvolle pils werd gebrouwen door Pilsner Urquell in 1842. Pilsner Urquell bestaat nog steeds en is een lekker biertje als je in Tsjechië bent! Vroegeren waren de brouwerijen afhankelijk van grotten voor de koeling, waardoor het pils niet overal kon worden gebrouwen. Later kwamen koelmachines tot de beschikking (omstreeks 1870), waardoor ook op andere plekken pils kon worden gebrouwen. Destijds fungeerden brouwerijen ook als ijsfabriek vanwege de koelinstallaties.

Nadat in Tsjechië de pils werd gebrouwen, was de eerste brouwerij in Nederland de Beierse Brouwerij van Firma Martzeller en van Erckelens in Asten, wat uiteindelijk de grootste van Noord-Brabant zou worden. Ruim vijftig jaar heeft deze brouwerij bestaan. De populariteit van pils groeide, net als de concurrentie van de brouwerij, waaronder Heineken, dat in 1970 ook overging tot het brouwen van pils. Wellicht ondertussen het bekendste pils ter wereld, dat zelfs te zien in allerlei Hollywood-files, zoals James Bond.

Wat is jouw lievelingspils? Laat je reactie hieronder achter!