Handig! Bier proefformulier voor je bierproeverij thuis

Ken je dat gevoel?

 • dat je soms een biertje niet goed kunt beoordelen?
 • dat je moeite hebt met het omschrijven van alle kenmerken?
 • dat je soms bepaalde eigenschappen vergeet te benoemen?

Dat hadden wij ook! En daar hebben we wat voor gemaakt, gratis, voor iedereen. Een bier proefformulier of ook wel bier beoordelingsformulier genoemd.

Het eerste waar wij tegenaan liepen toen we biertjes wilden beoordelen is dat we niet zo goed wisten hoe we de biertjes op een consistente manier gingen beoordelen. Maar ook op welke punten je een biertje kunt en moet beoordelen. Wisten wij veel!

In onze Lidl bier proeverij zijn we van start gegaan met het geven van een cijfer en een vrije omschrijving van wat we proefde. We gebruikten andere woorden maar ook de opbouw van de reviews was niet consistent. Daar zit verbetering in!

Met een beetje online zoeken vonden we een bier proefformulier, dat ons meer houvast gaf tijdens onze tweede proeverij. Het formulier deelt het reviewen op in 3 onderdelen: zien, ruiken, proeven waarbij je aan de hand van cijfers 1 t/m 5 kon aangeven hoe elk onderdeel scoorde. Door dit format ontstond er consistentie in het reviewen dus dat was goed. We vonden wel dat er nog wat weinig vrije ruimte was om zelf te oordelen.

Hieruit is dus ons eigen bier proefformulier ontstaan. We blijven kritisch en het kan zijn dat het formulier nog verandert, maar we willen jou dit hulp formulier niet ontnemen. Heb je nog feedback op ons speciaalbier proefformulier? Laat het achter in de comments of stuur ons een berichtje 🙂

Hét speciaalbier proefformulier

Erg leuk voor een bierproeverij thuis, leuk om later je beoordelingen nog eens terug te zien en het gesprek met elkaar aan te gaan!

4 Comments

 1. Kunnen jullie ook een online variant van het proefformulier maken? Dat scheelt een hoop gedoe (printen, bewaren, zorgen dat je het niet kwijt raakt enz.) Of heb ik iets gemist? Misschien is het al online

  • Hi Reynout,

   Dat is een goede suggestie! We zullen hem opnemen in onze planning. Het idee achter deze is dat je hem bij een eigen proeverij aan iedereen kunt geven, zodat je niet met een laptop of telefoon aan tafel zit, dat is niet zo gezellig namelijk 😉

   Verder kan ik je de app Untappd aanraden als je het graag digitaal bijhoudt, die is juist daarvoor gemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *