Dubbel bier is een donkerdere, zoetere, maar ook zwaardere biersoort. Er wordt meer graan toegevoegd tijdens het brouwen, wat zorgt voor het hogere alcoholpercentage. De bekendere dubbel bieren zijn La Trappe Dubbel en Westmalle Dubbel. Een dubbel bier wordt ook vaak gebruikt om een stoofpot te maken, erg lekker!
Hoe wordt het gebrouwen?
Dubbel bier is een bovengistend bier, wat betekent dat het vergist bij hoge temperaturen (tussen de 12-35 graden Celsius), waarbij het gist bovenop het brouwsel blijft drijven. De ingrediënten zijn mout, hop, gist en water. Het grote verschil is dat er tijdens het brouwproces meer graan wordt gebruikt ten opzichte van een pils. De donkere kleur van een dubbel bier komt doordat er geroosterde mout gebruikt wordt.
Geschiedenis van Dubbel bier
Dubbel bier heeft zijn naam te denken aan de analfabeten van vroeger. Het kunnen lezen en schrijven was destijds niet gebruikelijk en daarom werden de vaten met een kruis gemerkt. Doordat de monniken verschillende soorten bier brouwden, merkten zij de vaten met dit bier met twee kruizen. Met name in België is dubbel bier zeer populair, maar hier in Nederland is de variatie ook behoorlijk groot.
Dubbel bieren worden in de traditionele Vlaamse Stoofpotten ook veelvuldig gebruikt. Bekijk hier de lekkerste dubbel bieren voor een stoofvlees of stoofpot.
Dubbel bier uit Nederland en België
Een greep uit brouwerijen die dubbel bier brouwen:
- Leffe
- Westmalle
- Gouden Carolus
- St. Bernardus
- Rochefort
- Brugse Zot
- Kasteel
- Grimbergen
Foto is van https://www.trappistwestmalle.be/nl/de-dubbel-van-westmalle