Bier voor stoofpot

Lekkerste bieren voor in een stoofpot

Een stoofpot maken is helemaal van deze tijd. Het is koud en donker buiten, dan is niets zo lekker als een heerlijke maaltijd die met alle liefde en geduld is bereid. Heerlijk met frietjes, aardappelen of rijst! Maar als je een échte (Vlaamse) stoofpot maakt, dan kan een goed biertje niet ontbreken in je recept. Vaak vertellen ze je dat je een donker biertje moet toevoegen, maar welke is nou het lekkerst?!

Net als bier heeft een stoofpot ook liefde en veel geduld nodig. Maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit als je het eenmaal proeft! Ik heb onlangs zelf een aantal keren een stoofpot gemaakt, maar bij weinig recepten wordt er gekeken naar wat voor bieren geschikt zijn. Ikzelf vind een dubbel het lekkerst, dus nu is het een lijstje van de lekkerste dubbel bieren geworden voor in een stoofpot. Zomaar een biertje voor een stoofpot gebruiken, dat kan natuurlijk niet he!

Westmalle Dubbel

Westmalle Dubbel Fles

Deze overheerlijke klassieker, met een alcoholpercentage van 7%, is lekker zoet, bevat toetsen van karamel en mout en is prachtig donker rood/bruin van kleur. Door zijn lange, droge afdronk is dit wel een kwaliteitsbiertje om toe te voegen aan je stoofpot.

Gerardus Dubbel

Gerardus Dubbel Fles

Deze heb ik vorige week zelf gebruikt voor een Vlaamse Stoverij (mooi taaltje hè) en beviel uitermate goed! Alcoholpercentage is 7% (gelijk aan de Westmalle) en de smaak is redelijk verdeeld tussen zoet, zuur en bitter. Deze dubbel is dus geschikt wanneer je een biertje wil gebruiken in je stoofpot, maar de smaak van bier niet overheersend wil laten zijn!

La Trappe Dubbel

La Trappe Dubbel fles

Wederom een bekende voor velen, ook 7%, maar deze is wat zoeter dan de anderen, waardoor je stoofpot verder weinig zoete toevoegingen nodig heeft. Zo kun je dit bier uitstekend gebruiken om je stoofpot te voorzien van wat subtiele zoete smaken. La Trappe Dubbel bevat namelijk toetsen van karamel, honing, dadel én gedroogd fruit, heerlijk!

Westvleteren 8

Westvleteren 8 Fles

Voor de luxepoezen onder ons, de beste dubbel die er is: Westvleteren 8 van de Sint-Sixtusadbij Trappist Westvleteren! Deze is wat krachtiger, zwaarder (8%) en complexer van smaak. Meer België kun je niet toevoegen aan je stoofpot dan met deze dubbel. Tip: koop er eentje extra om tijdens het koken te drinken 😉

De gebruikte afbeelding is afkomstig van Veguru.be en komt uit zijn recept voor een Vegan Stoverij (je kunt het uiteraard ook met vlees maken!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *