Tripel

Tripel is met name in Nederland en België populair onder de speciaalbier liefhebbers. Mede door zijn goudgele kleur, soepele smaak en hoog alcoholpercentage, is dit een onmisbaar biersoort in je koelkast. En waar de naam tripel vandaan komt? Daar kom je nu achter

Hoe wordt het gebrouwen?

Tripel bier is ook een bovengistend bier, net als blond bier. De ingrediënten zijn mout, hop, gist en water. Het grote verschil is dat er bij een tripel drie keer de hoeveelheid mout wordt gebruikt, vandaar ook de naam ‘tripel’. Het percentage van een tripel ligt meestal tussen de 7% en 10%. Dat heeft te maken met het feit dat er suiker of glucose wordt toegevoegd tijdens het brouwen, dit zorgt voor de hogere alcohol en voor de zoete smaak.

Geschiedenis van Blond bier

Eerder zei ik dat de naam tripel komt doordat er drie keer zoveel mout wordt gebruikt tijdens het brouwen… nou, dat is niet helemaal zeker. Eigenlijk weet niemand waar de naam nou écht vandaan komt. Wel weten we dat Westmalle de eerste was die de naam gebruikte bij hun sterkste bier in 1936. Sindsdien hebben andere brouwerijen deze naam overgenomen als soortnaam en tsja, de rest is geschiedenis. Wel duidelijk is dat Westmalle dus de eerste was met dit ‘superbier’ (zo noemden ze het toen, omdat het zo sterk was). Dit was ook één van de eerste bieren die hoog in alcoholpercentage was én niet donker van kleur was. Revolutie in bierland!

Tripel bier uit Nederland en België

Een greep uit brouwerijen die het goudkleurig goed maken:

  • Westmalle
  • Leffe
  • Gruttepier
  • Brand
  • ‘t IJ
  • Hertog Jan
  • Oedipus
  • La Trappe
  • Steenbrugge