Blond bier is met name in Nederland en België populair onder de speciaalbier liefhebbers. Mede door zijn goudgele kleur, soepele smaak en soms een fruitige afdronk, is dit een onmisbaar biersoort in je koelkast. Een van de bekendste is de Leffe Blond, een heerlijk blond bier met tonen van kruidnagel en vanille en een heerlijk romige schuimkraag.
Ondertussen heeft iedere brouwer wel een blond bier gebrouwen door de populariteit. Maar waarom blond bier zo geliefd maakt en hoe het gebrouwen wordt, zal ik met je delen.
Hoe wordt het gebrouwen?
Blond bier is een bovengistend bier, wat betekent dat het vergist bij hoge temperaturen (tussen de 12-35 graden Celsius), waarbij het gist bovenop het brouwsel blijft drijven. De ingrediënten zijn mout, hop, gist en water. Het grote verschil is dat er door de bovengisting veel meer variatie kan worden toegevoegd in het brouwproces aan dit bier. Dit zorgt ervoor dat het bier een hele diversiteit aan smaakvariaties bevat. Echter worden blond bieren vaak in kleinere hoeveelheden gebrouwen in verband met de kans op bacteriën door de hogere temperatuur.
Geschiedenis van Blond bier
Blond bier heeft nog niet zo’n lange geschiedenis, noch een spannende. Vroeger werden bovengistende bieren ook gebrouwen, maar ging de voorkeur vaak uit naar de donkerdere, amberkleurige bieren. Door de opkomst van pils veranderde dit, omdat deze ook een lichte moutsoort bevat. Voornamelijk in België probeerden brouwers de strijd aan te gaan met het opkomende pils met onder andere De Koninck, ook wel bekend als “bolleke“, (Antwerpse brouwerij De Koninck) en Palm. Een tijd later, ongeveer de tweede helft van de 20e eeuw, werden er meer blond bieren met hoge gisting gebrouwen met een traditionele ode aan de Westmalle tripel, een zwaar blond bier, terwijl de naam ‘tripel’ nog niet was toegekend op dat moment. Door de opkomst van blond bier in met name Nederland en België hebben veel Europese brouwers wel een bovengistend blond bier op de markt gebracht.
Blond bier uit Nederland en België
Een greep uit brouwerijen die het goudkleurig goed maken:
- Leffe
- Affligem
- Jopen
- Brand
- Vedett
- Achel
- Ciney
- Keizer Karel
- Westvleteren
- ‘t IJ
- Kasteel
- en niet te vergeten: La Chouffe (het ‘kabouterbiertje’)