Quadrupel

Quadrupel bier is een sterk, donker bier met een alcoholpercentage van meestal tussen de 9% en 14%. Het wordt vaak beschreven als vol, rijk en complex van smaak met tonen van karamel, rozijn, chocolade en fruit. Het wordt vaak gebrouwen door Belgische brouwerijen en wordt vaak geserveerd in een trappistenbierglas.

Hoe wordt het gebrouwen?

Quadrupel bier is ook een bovengistend bier, net als blond bier. De ingrediënten zijn mout, hop, gist en water. Het grote verschil is dat er bij een quadrupel gebrande mouten worden gebruikt, waar de kleur en smaken vandaan komen. Het percentage van een quadrupel ligt meestal tussen de 9% en 14%.

Geschiedenis van Quadrupel bier

Quadrupel bier is afgeleid van het Belgische bierstijl “Trappistenbier”. De Trappistenbrouwerijen in België begonnen met het brouwen van Quadrupel in de jaren 90 van de 20e eeuw. De naam “Quadrupel” komt van het feit dat het bier vaak vier keer zo sterk is als een “gewoon” trappistenbier.

De Trappistenbrouwerijen zijn gevestigd in monasteries en zijn gerund door de Trappistenorde, een katholieke kloosterorde. De opbrengsten van de brouwerijen gaan vaak naar goede doelen en het onderhoud van het klooster.

Quadrupel bier wordt vaak geprezen om zijn complexe smaken en aromas, die worden verkregen door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten en lange rijpingstijden. Het wordt vaak beschreven als een “dessertbier” vanwege zijn zoete smaken van karamel, rozijn en chocolade.

In de afgelopen jaren is de populariteit van Quadrupel bier toegenomen, met steeds meer brouwerijen die de stijl beginnen te produceren. Het wordt nu over de hele wereld geproduceerd en gedronken.

Quadrupel bier uit Nederland en België

Een greep uit brouwerijen die het goudkleurig goed maken:

  • Westmalle
  • Leffe
  • Boschdal
  • La Trappe