Bier is een populaire drank in Zweden en de geschiedenis van bierproductie in het land gaat terug tot de middeleeuwen. In de 16e eeuw waren er veel brouwerijen in Zweden, voornamelijk in grote steden zoals Stockholm en Göteborg.
In de 18e eeuw begon de Zweedse overheid echter steeds meer beperkingen op te leggen aan de bierproductie, waardoor veel brouwerijen moesten sluiten. Dit was deels te wijten aan de invoer van goedkoper bier uit andere landen en deels aan de overheid die zich zorgen maakte over het alcoholgebruik van de bevolking.
In de 20e eeuw werd de bierindustrie echter weer opgebouwd, met veel nieuwe brouwerijen die zich richtten op de productie van lokale bieren. Deze brouwerijen maakten gebruik van traditionele technieken en ingrediënten, waardoor de smaak van Zweeds bier uniek en herkenbaar is.
Tegenwoordig is Zweden een belangrijke speler in de bierindustrie en er worden veel verschillende soorten bier geproduceerd, van pilsners tot IPA’s en speciaalbieren. Veel brouwerijen zijn ook begonnen met het experimenteren met nieuwe smaken en ingrediënten, waardoor Zweeds bier steeds populairder wordt in binnen- en buitenland.