Gist

Gist is een belangrijk ingrediënt in bier en is verantwoordelijk voor de fermentatie van suikers in het bier. Gist is een micro-organisme dat suikers omzet in alcohol en koolzuurgas. Er zijn twee hoofdtypen gist die worden gebruikt in bierbrouwen: hoge-gist en lage-gist.

Hoge-gist, ook wel ale-gist genoemd, wordt gebruikt voor de productie van bieren zoals pale ale, India Pale Ale, en stout. Deze gist fermenteert op een hoger temperatuur en geeft bieren een kenmerkende fruitige smaak en aroma.

Lage-gist, ook wel lager-gist genoemd, wordt gebruikt voor de productie van bieren zoals pilsner, lager, en bock. Deze gist fermenteert op een lagere temperatuur en geeft bieren een schone, zachte smaak en aroma.

Gist wordt toegevoegd aan het brouwproces na het koken van het wort, en begint met het fermenteren van suikers in het wort om alcohol en koolzuurgas te produceren. De hoeveelheid gist die wordt toegevoegd, en de temperatuur waarop de fermentatie plaatsvindt, bepalen de smaak, aroma, alcoholgehalte en de houdbaarheid van het bier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *