India Pale Ale, ook wel bekend als IPA (spreek uit als: ai-pi-ee), is helemaal terug van weggeweest. Het heerlijke, bittere biertje, met tal van variaties is eindeloos geliefd in de wereld van speciaalbier.
Wellicht is de eerste keer dat je een IPA drinkt overweldigend, door zijn veel bittere, hoppigere smaak dan veel ander soort speciaalbier. Maar na een aantal keer proeven, kun je het niet ontkennen; dit soort bier is écht een blijvertje!
Hoe wordt India Pale Ale gebrouwen?
IPA is een ondergistend bier, wat betekent dat het vergist bij lage temperaturen (tussen de 4-15 graden Celsius), waarbij het gist naar de bodem zinkt. De ingrediënten zijn mout, hop, gist en water. Het grote verschil is dat er veel meer hop wordt toegevoegd in het brouwproces aan dit bier. Dit zorgt ervoor dat het bier zo lekker ruikt (vaak citrus of tropische vruchten) en toch behoorlijk bitter is.
Geschiedenis van de IPA
De naam India Pale Ale komt niet uit de lucht vallen. Althans, volgens diverse bronnen gaat het verhaal als volgt: Vanaf de 17e eeuw had Engeland koloniëen, waaronder India. Doordat de reis overzee vijf maanden duurde, was dat te lang om normaal bier goed te houden. Hierdoor werd er meer hop toegevoegd en het alcoholpercentage verhoogd. Dit was uiteraard een succes (anders hadden ze geen bier!) en hier komt dus de naam vandaan.
De Engelsen exporteerden ook Porter, het belangrijkste export-bier destijds, maar daarnaast dus ook andere bieren. Porter was het meest populair onder de soldaten, maar de officieren, rijkeren en machtigen dronken het liefst de ‘pale ales’. Doordat uiteindelijk een belangrijke brouwer in Engeland buitenspel werd gezet door de Britse Oost-Indische Compagnie, richtte deze zich op de binnenlandse markt met zijn bier: India Pale Ale. Deze biersoort is een hele tijd ‘onbekend’ geweest, totdat de brouwerijen in de USA met het recept aan de slag gingen en het weer onder de man brachten. En hoe!
Verschillende stijlen IPA
- New-Engeland IPA (NEIPA): Licht troebel en meestal lager alcoholpercentage, zaxhtere smaak, minder bitter, maar wat intensere smaak van tropisch fruit
- American IPA: Herkenbaar aan de uitgeproken hoppige smaak en aroma’s van citrus en tropische vruchten. Wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten
- Double IPA (DIPA): Hoog gehalte mout en hop en een alcoholgehalte van minimaal 7%. 60 EBU (bitterheidsgraad)
- Triple IPA (TIPA): Een gedeelte van de sterkere Double IPA’s kunnen geklassificeerd worden als Triple IPA, betekenend: 200% meer hop en 100% meer mout
- Black IPA: Ook wel bekend als Cascadian Dark Ale (CDA), heeft een karakteristieke zwarte kleur, door de geroosterde mout, maar heeft de typische aroma’s van IPA.
IPA’s uit Nederland en België
Een greep uit brouwerijen die IPA’s maken:
- vandeStreek brouwerij
- Jopen
- Brand
- Bavaria
- Vedett
- Texels
- De Prael
- Emelisse
- Frontaal
- ‘t IJ
- Kees